Babcsíra, tofu és szójatej


Babcsíra

egyéb információk

elkésztése/csiráztatás :http://www.termeszettar.hu/anyagok/csira/csira.html; http://www.hogyankell.hu/Cs%C3%ADr%C3%A1ztatni

 Vitaminok, ásványok

A babcsírát főként magas vastartalma és E-vitaminjai miatt érdemes fogyasztani.

Élettani hatások

A babcsíra – mint általában a hüvelyesek csírái – jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást. Megelőzi a rákos sejtek kialakulását, magas vastartalma segíti a vérképzést. A bab csírájában is sok az E-vitamin, ami a bőrre van jó hatással.

Tofu és szójatej

A tofu szójából készül. A szójatej fehérjének kicsapatásával és összepréselésével nyert túró- és sajtszerű élelmiszer már régóta a kínai, japán és a koreai konyha jellegzetessége. Előállítása több mint 200 éve ismert távol-keleten. Az ősi szójatermék már a ’70-es években meghódították az USA-t és Nyugat-Európát, de hozzánk csak 1990 után jutottak el. Állaga és a viszonylag semleges íze szinte minden ízesítési, konyhatechnikai műveletre alkalmassá teszi. A húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérjeforrása. Felhasználásával a hagyományos magyar konyha teljes skáláját is megalkothatjuk.

Klinikai tesztekkel bebizonyították, hogy a szója fogyasztása kedvezően befolyásolja a zsír és a cukor anyagcsere folyamatokat, a bélműködést, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A szójatej fehérjének kivonásával és összepréselésével nyert túró és sajt a tofu, amely régóta a japán, kínai és koreai konyha ínyencségeinek egyike. Átlagos és semleges aromája szinte minden konyhatechnikai műveletre alkalmassá teszi… (részlet a KÉKI és az FVM AMC “Egészségvédő Élelmiszerek” c. kiadványából).

Hozzászólás