tudnivalók

Mellékhatások 2. rész


Már volt szó  itt az oldalon az akupunktúra mellékhatásairól és a lehetséges teendőkről is készült már egy hasznos leírás. Ezeket itt találják meg:

A mai napon, az egyik kliens azt mondta, hogy ő a következő tüneteket észlelte mint a cérnabeültetés mellékhatása. Azért készült el ez a cikk, hogy felvilágosítsam őt és másokat a lehetséges okokról és hogy megértésék semmi komoly nincs a háttérben, aggodalomra semmi ok. Jellemzően az első héten jelentkezhetnek a lenti tünetek, bár sok esetben már napokon belül helyreállnak a dolgok.

Bőrpír

bőrpír.jpg

A beültetés helyén előfordulhat, hogy be pirosodik az érintett terület, ami azt jelenti hogy az adott meridiánokhoz tartozó pont feloldódott már nincs blokkolva. Azt is jelentheti, hogy az akupunktúra hatására az illető vérnyomása megváltozott és hormonális változások is bekövetkezhetnek, amiknek az eredménye lehet az arcpirossága.

Izzadás

izzadas

Izgalom, idegesség és fájdalom miatt az természetes, hogy kezelés közben jobban izzadnak, de előfordul hogy a beavatkozás után még fennáll a jelenség. Az utóbbi azért lehetséges, mert az akupunktúra/cérnabeültetés egyeseknél még jobban megváltoztathatja az élettani és neurobiológiai folyamatokat, aminek az eredménye a szervezet megnöveli a verejtékmirigy verejtékválasztását.

Magasabb vérnyomás

Blood pressure measuring studio shot

A vérnyomás problémákra mint kiegészítő kezelés is alkalmazható az akupunktúra. Ebből adódóan léteznek olyan akupunktúrás pontok, amik a vérnyomást csökkentik vagy növelik, de a legtöbb akupunktúrás pontnak több funkciója is van, egy adott pont stimulálásával más eredményeket is el lehet érni ez függ attól is, hogy még milyen más pontokkal kombináljuk. Ezt azt jeleni, hogy ha az egyik pont serkentésével fejfájás csökkentést lehet elérni, ugyanakkor még olyat is előidézhet, amit nem szeretnénk elérni, ezért egy másik ponttal kell, hogy ellensúlyozzuk azt.

Ezért valószínű, hogy adott problémák kezelése közben olyan pontokat is kell alkalmaznunk, aminek a következménye, hogy pár napra fel megy az illetőnek a vérnyomása annak ellenére hogy eddig ilyen gondja nem volt. Szerencsére ez csak időszakos, a szervezet idővel korrigálja ezt a problémát.

Erősödő tünetek

Míg legtöbben azt veszik észre, hogy a kezelések hatására a tüneteik javulnak illetve a panaszok csökkennek, addig másik azt érzik, hogy felerősödnek a tünetek mielőtt azt éreznék, hogy lenne pozitív hatásai a beavatkozásoknak. Ezt a folyamatot gyógyulási krízisnek/váltságnak lehet nevezni. Az akupunktúra felébreszti a szervezet öngyógyító képességét, aminek a következménye a szervezet öntudatra ébredése, ami általában egy jó dolog, de ez lehet fokozott érzékenység és intolerancia olyan dolgokra, amikre eddig nem volt jellemző. A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy jó irányba haladnak a dolgok.

Az akupunktúra és az azon alapuló cérnabeültetés a következő rendszerekre van hatással:

  • légzőrendszer
  • szív és érrendszer
  • emésztőrendszer
  • vizeletrendszer
  • szaporító/reproduktív rendszer
  • endokrin (hormonális) rendszer
  • idegrendszer
  • immunrendszer

Ezért felmerülhetnek az eddigieken felül más a fenti rendszerekkel kapcsolatba hozható változások, mint a kezelések ideiglenes következményei. Előfordulhat, hogy a kezelés után ideiglenesen visszatér egy régebbi panaszuk/tünetük, mert a kezelés egy kis időre a tapasztalatok szerint  24-72 órára felborítja a szervezet egyensúlyát és beindítja gyógyító reakciókat, aminek az eredménye a “régi sebek feltépése”.